Vadas mártás sertéshússal
- Hozzávalók:
- 70 dkg sertéslapocka (szín hús - zsíros részek eltávolítva)
- 4 ek sertészsír (friss, házi)
- 5 közepes db sárgarépa
- 5 közepes db fehérrépa
- 1 közepes db vöröshagyma
- 7 db babérlevél
- 1 kávéskanál bors
- 1.5 teáskanál majoranna
- 3 teáskanál ételízesítő
- 1 kk citromlé
- só ízlés szerint
- 1 teáskanál cukor
- 4 teáskanál mustár (kissé púpozva
- 330 g tejföl (1 nagy doboz 20%-os)
- 1 púpozott ek finomliszt
- 5 dl víz
- 50 dkg tészta (ízlés szerint)
- Elkészítés:
- A zsírt egy nagy lábasba tesszük, erre ráreszeljük a megtisztított, megmosott répákat, hagymát. (Ha nem akarunk sokat bíbelődni vele, nyugodtan le használhatjuk a turmix gépet is.)
- Bekapcsoljuk alatta a gázt, s kevergetve összedinszteljük őket, körülbelül 20 percig.
- Ezután rádobjuk a megtisztított, megmosott, felkockázott húst, s az összes felsorolt hozzávalót (a tejföl, liszt kivételével, s a mustárnak is csak a felét), összekeverjük, felöntjük vízzel.
- Megvárjuk, míg újra forrni kezd, ekkor takarékra vesszük a lángot, s lefedve 90-105 percig főzzük. Közben megkavarjuk időnként, ha szükségét látjuk, kevés vizet önthetünk hozzá, s kóstoljuk meg, elég sós-e.
- Ha eltelt az idő, a hús is tökéletesen puha, készíthetjük a tejfölös, mustáros habarásunkat.
- Egy kisebb tálba szórjuk a lisztet, s apránként adagolva hozzá a tejfölt, csomómentesre keverjük vele, a felénél hozzáadjuk még a mustár másik felét, amellyel tovább keverjük csomómentesre a lisztet.
- Ezt beleöntjük a lábasba, jól összekeverjük, pár percig kevergetve összeforraljuk - ettől sűrűsödik meg -, majd lekapcsoljuk a gázt, lefedve pihentetjük kicsit.
- Bármilyen tésztával - aki a zsemlegombócot szereti, azzal - lehet fogyasztani. Én már készítettem nokedlivel is, mennyei volt úgy is. Attól is függ, mennyi időnk van.

Zsenge borsófőzelék
- Hozzávalók:
-
50 dkg zöldborsó (kifejtett)
-
0.5 ek sertészsír
-
2 gerezd fokhagyma
-
2 evőkanál finomliszt
-
0.5 csokor petrezselyem
-
3 dl tej (szükség szerint)
-
só ízlés szerint
-
bors ízlés szerint (őrölt)
- Elkészítés:
- A zsírt felolvasztjuk, beletesszük a kifejtett borsót, sót, őrölt borsot, az apróra vágott fokhagymát, petrezselyem zöldet, összekeverjük.
- Fedő alatt puhára pároljuk.
- Megszórjuk liszttel, megkeverjük, felöntjük tejjel, hogy ellepje, összefőzzük.
- Ízlés szerint vagdalttal, tükörtojással tálalható.

Rakott karfiol
- Hozzávalók:
- 2 kis db karfiol
- 125 g gyors rizs
- 50 dkg darált sertéshús
- 375 g tejföl
- 15 dkg sajt
- só ízlés szerint
- bors ízlés szerint
- 1 közepes fej vöröshagyma
- 2 ek napraforgó olaj
- Elkészítés:
- Feltesszük a darált húst pörköltalapra. Amíg fő, addig kifőzzük a rizst is.
- Megfőzzük enyhén sós vízben a karfiolt hozzá, de csak éppen addig, amíg a torzsája meg nem puhul. Leszűrjük.
- Utána mire mindent készre főztünk, kezdődhet a tálba helyezés: először egy adag karfiol kerül bele, aztán a darált hús, tejföl, rizs, karfiol, tejföl, majd a tetejére reszelt sajt.
- Kb 20 percig sütjük, 175°c-on.
- A legvégére már csak a tálalás marad.

Csirkemell torta
- Hozzávalók:
- A csirkemell előkészítéséhez
- 80 dkg csirkemell filé
- 40 dkg bacon (szeletelt)
- 20 dkg sajt (bármilyen)
- 2 db tojás
- 1 csokor petrezselyem
- 4 ek tejföl
- 3 evőkanál finomliszt
- 2 kk só
- bors ízlés szerint
- A forma kikenéséhez
- 1 ek vaj
- 2 teáskanál zsemlemorzsa
- Elkészítés:
- Tejfölt, a tojásokat, lisztet, sót, borsot, apróra vágott petrezselymet és a lereszelt sajtot összekeverjük.
- A csirkemellett felkockázzuk, és a masszába vegyítjük.
- Formánkat kivajazzuk, és morzsázzuk, majd a bacon-nel kibéleljük.
- A husit a formába öntjük, és a kilógó szalonnát ráhajtogatjuk.
- Előmelegített sütőben 40 percig sütjük, majd egy tepsire kiborítjuk, és tovább sütjük, míg a szalonna megpirul.
- Rízzsel a legfinomabb.

Ropogós, omlós, sült kacsacomb
- Hozzávalók:
- 4 db kacsacomb
- só ízlés szerint
- Elkészítés:
- A szépen megtisztított, sütésre előkészített kacsacomboknak a bőrét egy éles késsel bekockázzuk, és jól besózzuk.
- A sütőt felforrósítjuk 220 °C -ra.
- Egy tepsibe fektetjük a combokat a bőrükkel lefelé, és betesszük a forró sütőbe.
- Addig hagyjuk így őket, míg világos aranybarna lesz a bőrük. Ezalatt tökéletesen kisül az összes zsírja! Kb. 45-60 perc.
- Ha nagyon sok zsírja lett, nyugodtan kiszedhetünk belőle, elég a további sütéshez kb. 0,5 cm magasan a zsír a tepsiben, mert úgyis fog még kisülni belőle.
- Vegyük vissza a sütő hőfokát 190-200°C-ra!
- Ekkor megfordítjuk a combokat, és így is sütjük egy ideig, míg a húsos oldal is megaranybarnásodik. Kb. 25-30 perc.
- Ha fiatal kacsát sikerült vásárolnunk, akkor ennyi idő alatt tökéletesen puha, omlós lett a hús. (Egy villával, hústűvel ellenőrizzük!) A bőréből pedig kisült az összes zsírja.
- Ha nem: akkor egy alufóliával nagyon szorosan lefedjük, és kb. 25-30 percig tovább sütjük.
- Majd levesszük a fóliát, és süssük még pár percet , hogy finom ropogós legyen a bőre.
- Tálalható sültkrumplival és rizzsel is.

Bolognai spagetti
- Hozzávalók:
- 500 g spagetti tészta
- 600 g darált sertéshús
- 200 g trappista sajt (reszelt)
- 100 g sűrített paradicsom (vagy bazsalikomos paradicsomszósz)
- 2 nagy fej vöröshagyma
- 4 gerezd fokhagyma
- oregánó ízlés szerint
- majoranna ízlés szerint
- só ízlés szerint
- fekete bors ízlés szerint
- 4 ek olívaolaj
- Elkészítés:
- Készítsünk elő egy nagy fazekat, amibe a tésztát főzzük majd ki. Töltsük 3/4-ig vízzel, majd ízesítsük pár csipet sóval. Amikor elkezd forrni a víz, rakjuk bele a tésztát, és egy pici olajat, hogy ne ragadjon a tészta. Néha keverjük meg, és 5 percenként kóstoljunk meg egyet, hogy elég puha-e. Ha megfőtt a tészta, akkor vegyük elő a tésztaszűrőt, és szűrjük le, majd ugyanabba a lábasba tegyük vissza, és adjunk hozzá még egy pici olajat (1-2 ek), majd picit forgassuk meg az olajban.
- Vágjuk fel a hagymát finomra, és tegyük egy kisebb fazékba, pirítsuk üvegesre egy kis olajon. Ha a hagyma megpirult, adjuk hozzá a húst is, és nyomkodjuk szét, hogy ne egyben legyen.
- A húshoz adjuk hozzá a fűszereket, ízlés szerint. Ezután hozzáadhatjuk a fokhagymakrémet, vagy az apróra felvágott/préselt fokhagyma gerezdeket. Jól forgassuk át a fazékban, majd ha a hús szinte fehér lett, és úgy érezzük, hogy már jó, akkor adjuk hozzá a paradicsomsűrítményt vagy a bazsalikomos paradicsomszószt. Ezt is jól forgassuk át, majd tegyünk rá egy fedőt. Kb. 3-5 percenként nézzük meg, és alaposan kevergessük át.
- Reszelt sajttal tálaljuk (ajánlom még melegen ráreszelni, mert akkor ráolvad, és szerintem guszta).

Tejfölös gombapörkölt
- Elkészítés:
- Egy serpenyőben felhevítjük az olajat, amire aztán rádobjuk a hagymát, amit üvegesre párolunk. Erre jöhet majd a gomba is, amit ugyancsak szépen átpirítunk.
- Ennél a pontnál lehet sózni, borsozni ízlésünknek megfelelően. Aztán a gombához adjuk hozzá a fokhagymát, pár percig pirítsuk így együtt az egészet. Majd szórjuk rá a lisztet, és keverjük jól el.
- A következő pontnál szórjuk rá az apróra vágott petrezselymet, plusz öntsük rá a tejfölt is. Addig hagyjuk főzni, míg szép egynemű "masszát" kapunk.
- Utolsó lépésként szórjuk rá a fűszerpaprikát, és keverjük jól el. Ennél a pontnál még kóstoljuk meg, és ha kell sózzuk-borsozzuk. Lehet is tálalni, és szerintem a legjobb, ha nokepdlivel esszük, úgy az igazi!

Rizses hús
- Elkészítés:
- Szaftos sertéspörköltet készítünk: a finomra vágott vöröshagymát megdinszteljük kevés zsiradékon, és hozzáadjuk a megtisztított, és felkockázott sertéshúst.
- Fehéredésig pirítjuk, majd hozzáadjuk a fűszerpaprikát, a felaprított fokhagymát és egy csipet köményt.
- A paradicsom héját eltávolítjuk, felkockázzuk, és a paprikával együtt a húshoz adjuk.
- Fedővel lefedve készre főzzük, ha szükséges, kevés folyadékkal öntsük fel. Sózzuk, borsozzuk.
- A rizs kevés olajon futtassuk meg, majd kétszeres mennyiségű vízzel felöntve készre főzzük.
- Ha a rizs elkészült, összekeverjük a hússal, és hagyjuk egy kicsit összeérni az ízeket.

Rakott krumpli
- Hozzávalók:
-
4 közepes db burgonya
-
5 db főtt tojás
-
25 dkg kolbász
-
660 g tejföl
-
2 ek sertészsír
-
só ízlés szerint
- Elkészítés:
- Főzzük meg héjában a krumplit és a tojásokat is. Mindkét alapanyag ha megfőtt, pucoljuk meg, és vágjuk őket szeletekre.
- Míg a krumpli és tojás fő, addig vágjuk fel a kolbászt is karikákra.
- A zsírt olvasszuk meg, keverjük bele a tejfölt, és picit sózzuk meg, majd egy nagy tepsi alját ezzel kenjük ki. Karikázzuk fel a tojásokat és a krumplit.
- Első rétegnek a burgonya jöjjön, amit ha lepakoltunk, locsoljunk meg a zsíros tejföllel. Erre jöhet a tojás, amit ugyancsak zárásként locsoljunk meg. Majd a kolbászokat is rakjuk le egy rétegben, és zárásként a maradék burgonyát.
- A maradék tejföllel locsoljuk meg az egészet, nem baj, ha kicsit "tocsog" a tejfölben a rakott krumpli, másnap annál jobb lesz.
- A tepsit tegyük 200 fokra előmelegített sütőbe, és 1 órán át süssük a krumplit. Ha kész, vegyük ki, egy picit pihentessük, aztán már fogyaszthatjuk is!

Káposztás tészta
- Elkészítés:
- A káposzta külső leveleit leszedjük, négybe vágjuk.
- Nagylyukú almareszelőn lereszeljük.
- Besózzuk, 10 percig állni hagyjuk.
- A cukrot kissé megpirítjuk, ráöntünk 4 evőkanál olajat.
- Hozzáadjuk a levétől kinyomkodott káposztát.
- Világos zsemleszínűre pirítjuk, közben gyakran kevergetjük. (A káposzta pirítása legalább 40 percet vesz igénybe.)
- Amikor megpirult beleszórjuk az őrölt borsot.
- Közben a tésztát kifőzzük (főzési idő kb. 7 perc) , leszűrjük , 1 evőkanálnyi olajjal összekeverjük.
- A pirított káposztát több részletben hozzáadjuk és alaposan összekeverjük.
- Forrón tálaljuk.
