GASZTRONÓMIA

MENÜ

Vadas mártás sertéshússal

  • Hozzávalók:
    • 70 dkg sertéslapocka (szín hús - zsíros részek eltávolítva)
    • 4 ek sertészsír (friss, házi)
    • 5 közepes db sárgarépa
    • 5 közepes db fehérrépa
    • 1 közepes db vöröshagyma
    • 7 db babérlevél
    • 1 kávéskanál bors
    • 1.5 teáskanál majoranna
    • 3 teáskanál ételízesítő
    • 1 kk citromlé
    • só ízlés szerint
    • 1 teáskanál cukor
    • 4 teáskanál mustár (kissé púpozva
    • 330 g tejföl (1 nagy doboz 20%-os)
    • 1 púpozott ek finomliszt
    • 5 dl víz
    • 50 dkg tészta (ízlés szerint)

 

  • Elkészítés:
    • A zsírt egy nagy lábasba tesszük, erre ráreszeljük a megtisztított, megmosott répákat, hagymát. (Ha nem akarunk sokat bíbelődni vele, nyugodtan le használhatjuk a turmix gépet is.)
    • Bekapcsoljuk alatta a gázt, s kevergetve összedinszteljük őket, körülbelül 20 percig.
    • Ezután rádobjuk a megtisztított, megmosott, felkockázott húst, s az összes felsorolt hozzávalót (a tejföl, liszt kivételével, s a mustárnak is csak a felét), összekeverjük, felöntjük vízzel.
    • Megvárjuk, míg újra forrni kezd, ekkor takarékra vesszük a lángot, s lefedve 90-105 percig főzzük. Közben megkavarjuk időnként, ha szükségét látjuk, kevés vizet önthetünk hozzá, s kóstoljuk meg, elég sós-e.
    • Ha eltelt az idő, a hús is tökéletesen puha, készíthetjük a tejfölös, mustáros habarásunkat.
    • Egy kisebb tálba szórjuk a lisztet, s apránként adagolva hozzá a tejfölt, csomómentesre keverjük vele, a felénél hozzáadjuk még a mustár másik felét, amellyel tovább keverjük csomómentesre a lisztet.
    • Ezt beleöntjük a lábasba, jól összekeverjük, pár percig kevergetve összeforraljuk - ettől sűrűsödik meg -, majd lekapcsoljuk a gázt, lefedve pihentetjük kicsit.
    • Bármilyen tésztával - aki a zsemlegombócot szereti, azzal - lehet fogyasztani. Én már készítettem nokedlivel is, mennyei volt úgy is. Attól is függ, mennyi időnk van.

Vadas mártás csirkével recept | Street Kitchen

 

 

 

 

 

 Zsenge borsófőzelék

  • Hozzávalók:
    • 50 dkg zöldborsó (kifejtett)
    • 0.5 ek sertészsír
    • 2 gerezd fokhagyma
    • 2 evőkanál finomliszt
    • 0.5 csokor petrezselyem
    • 3 dl tej (szükség szerint)
    • só ízlés szerint
    • bors ízlés szerint (őrölt)

 

  • Elkészítés:
    • A zsírt felolvasztjuk, beletesszük a kifejtett borsót, sót, őrölt borsot, az apróra vágott fokhagymát, petrezselyem zöldet, összekeverjük.
    • Fedő alatt puhára pároljuk.
    • Megszórjuk liszttel, megkeverjük, felöntjük tejjel, hogy ellepje, összefőzzük.
    • Ízlés szerint vagdalttal, tükörtojással tálalható.

Borsófőzelék recept - főzelék zöldborsóból, főzelék, magyar konyha

 

 

 

 

 

Rakott karfiol

  • Hozzávalók:
    • 2 kis db karfiol
    • 125 g gyors rizs
    • 50 dkg darált sertéshús
    • 375 g tejföl
    • 15 dkg sajt
    • só ízlés szerint
    • bors ízlés szerint
    • 1 közepes fej vöröshagyma
    • 2 ek napraforgó olaj

 

  • Elkészítés:
    • Feltesszük a darált húst pörköltalapra. Amíg fő, addig kifőzzük a rizst is.
    • Megfőzzük enyhén sós vízben a karfiolt hozzá, de csak éppen addig, amíg a torzsája meg nem puhul. Leszűrjük.
    • Utána mire mindent készre főztünk, kezdődhet a tálba helyezés: először egy adag karfiol kerül bele, aztán a darált hús, tejföl, rizs, karfiol, tejföl, majd a tetejére reszelt sajt.
    • Kb 20 percig sütjük, 175°c-on.
    • A legvégére már csak a tálalás marad.

Darált húsos rakott karfiol Recept képpel - Mindmegette.hu - Receptek

 

 

 

 

Csirkemell torta

  • Hozzávalók:
    • A csirkemell előkészítéséhez
      • 80 dkg csirkemell filé
      • 40 dkg bacon (szeletelt)
      • 20 dkg sajt (bármilyen)
      • 2 db tojás
      • 1 csokor petrezselyem
      • 4 ek tejföl
      • 3 evőkanál finomliszt
      • 2 kk só
      • bors ízlés szerint
    • A forma kikenéséhez
      • 1 ek vaj
      • 2 teáskanál zsemlemorzsa

 

  • Elkészítés:
    • Tejfölt, a tojásokat, lisztet, sót, borsot, apróra vágott petrezselymet és a lereszelt sajtot összekeverjük.
    • A csirkemellett felkockázzuk, és a masszába vegyítjük.
    • Formánkat kivajazzuk, és morzsázzuk, majd a bacon-nel kibéleljük.
    • A husit a formába öntjük, és a kilógó szalonnát ráhajtogatjuk.
    • Előmelegített sütőben 40 percig sütjük, majd egy tepsire kiborítjuk, és tovább sütjük, míg a szalonna megpirul.
    • Rízzsel a legfinomabb.

 

 

 

 

 

Ropogós, omlós, sült kacsacomb

  • Hozzávalók:
    • 4 db kacsacomb
    • só ízlés szerint

 

  • Elkészítés:
    • A szépen megtisztított, sütésre előkészített kacsacomboknak a bőrét egy éles késsel bekockázzuk, és jól besózzuk.
    • A sütőt felforrósítjuk 220 °C -ra.
    • Egy tepsibe fektetjük a combokat a bőrükkel lefelé, és betesszük a forró sütőbe.
    • Addig hagyjuk így őket, míg világos aranybarna lesz a bőrük. Ezalatt tökéletesen kisül az összes zsírja! Kb. 45-60 perc.
    • Ha nagyon sok zsírja lett, nyugodtan kiszedhetünk belőle, elég a további sütéshez kb. 0,5 cm magasan a zsír a tepsiben, mert úgyis fog még kisülni belőle.
    • Vegyük vissza a sütő hőfokát 190-200°C-ra!
    • Ekkor megfordítjuk a combokat, és így is sütjük egy ideig, míg a húsos oldal is megaranybarnásodik. Kb. 25-30 perc.
    • Ha fiatal kacsát sikerült vásárolnunk, akkor ennyi idő alatt tökéletesen puha, omlós lett a hús. (Egy villával, hústűvel ellenőrizzük!) A bőréből pedig kisült az összes zsírja.
    • Ha nem: akkor egy alufóliával nagyon szorosan lefedjük, és kb. 25-30 percig tovább sütjük.
    • Majd levesszük a fóliát, és süssük még pár percet , hogy finom ropogós legyen a bőre.
    • Tálalható sültkrumplival és rizzsel is.

Ropogós, omlós sült kacsacomb serpenyőben sütve - Így biztosan nem lesz  rágós - Recept | Femina

 

 

 

 

 

Bolognai spagetti

  • Hozzávalók:
    • 500 g spagetti tészta
    • 600 g darált sertéshús
    • 200 g trappista sajt (reszelt)
    • 100 g sűrített paradicsom (vagy bazsalikomos paradicsomszósz)
    • 2 nagy fej vöröshagyma
    • 4 gerezd fokhagyma
    • oregánó ízlés szerint
    • majoranna ízlés szerint
    • só ízlés szerint
    • fekete bors ízlés szerint
    • 4 ek olívaolaj

 

  • Elkészítés:
    • Készítsünk elő egy nagy fazekat, amibe a tésztát főzzük majd ki. Töltsük 3/4-ig vízzel, majd ízesítsük pár csipet sóval. Amikor elkezd forrni a víz, rakjuk bele a tésztát, és egy pici olajat, hogy ne ragadjon a tészta. Néha keverjük meg, és 5 percenként kóstoljunk meg egyet, hogy elég puha-e. Ha megfőtt a tészta, akkor vegyük elő a tésztaszűrőt, és szűrjük le, majd ugyanabba a lábasba tegyük vissza, és adjunk hozzá még egy pici olajat (1-2 ek), majd picit forgassuk meg az olajban.
    • Vágjuk fel a hagymát finomra, és tegyük egy kisebb fazékba, pirítsuk üvegesre egy kis olajon. Ha a hagyma megpirult, adjuk hozzá a húst is, és nyomkodjuk szét, hogy ne egyben legyen.
    • A húshoz adjuk hozzá a fűszereket, ízlés szerint. Ezután hozzáadhatjuk a fokhagymakrémet, vagy az apróra felvágott/préselt fokhagyma gerezdeket. Jól forgassuk át a fazékban, majd ha a hús szinte fehér lett, és úgy érezzük, hogy már jó, akkor adjuk hozzá a paradicsomsűrítményt vagy a bazsalikomos paradicsomszószt. Ezt is jól forgassuk át, majd tegyünk rá egy fedőt. Kb. 3-5 percenként nézzük meg, és alaposan kevergessük át.
    • Reszelt sajttal tálaljuk (ajánlom még melegen ráreszelni, mert akkor ráolvad, és szerintem guszta).

A legfinomabb bolognai spagetti olasz recept szerint - A szósz ettől lesz  igazán finom - Recept | Femina

 

 

 

 

Tejfölös gombapörkölt

  • Hozzávalók:
    • 1 ek napraforgó olaj
    • 1 közepes db vöröshagyma
    • 25 dkg csiperkegomba
    • só ízlés szerint
    • bors ízlés szerint
    • 2 gerezd fokhagyma
    • 1 csapott ek finomliszt
    • 3 teáskanál petrezselyem
    • 250 g tejföl
    • 1 teáskanál fűszerpaprika

 

  • Elkészítés:
    • Egy serpenyőben felhevítjük az olajat, amire aztán rádobjuk a hagymát, amit üvegesre párolunk. Erre jöhet majd a gomba is, amit ugyancsak szépen átpirítunk.
    • Ennél a pontnál lehet sózni, borsozni ízlésünknek megfelelően. Aztán a gombához adjuk hozzá a fokhagymát, pár percig pirítsuk így együtt az egészet. Majd szórjuk rá a lisztet, és keverjük jól el.
    • A következő pontnál szórjuk rá az apróra vágott petrezselymet, plusz öntsük rá a tejfölt is. Addig hagyjuk főzni, míg szép egynemű "masszát" kapunk.
    • Utolsó lépésként szórjuk rá a fűszerpaprikát, és keverjük jól el. Ennél a pontnál még kóstoljuk meg, és ha kell sózzuk-borsozzuk. Lehet is tálalni, és szerintem a legjobb, ha nokepdlivel esszük, úgy az igazi!

Tejfölös gombapaprikás Elia konyhájából | Nosalty

 

 

 

 

 

Rizses hús

  • Hozzávalók:
    • 2 ek fűszerpaprika
    • 50 dkg sertéshús (comb, lapocka vagy tarja)
    • 25 dkg rizs
    • 1 db vöröshagyma
    • 1 gerezd fokhagyma
    • 1 db paradicsom
    • 1 db paprika
    • só ízlés szerint
    • bors ízlés szerint
    • 1 ek sertészsír (vagy olaj)

 

  • Elkészítés:
    • Szaftos sertéspörköltet készítünk: a finomra vágott vöröshagymát megdinszteljük kevés zsiradékon, és hozzáadjuk a megtisztított, és felkockázott sertéshúst.
    • Fehéredésig pirítjuk, majd hozzáadjuk a fűszerpaprikát, a felaprított fokhagymát és egy csipet köményt.
    • A paradicsom héját eltávolítjuk, felkockázzuk, és a paprikával együtt a húshoz adjuk.
    • Fedővel lefedve készre főzzük, ha szükséges, kevés folyadékkal öntsük fel. Sózzuk, borsozzuk.
    • A rizs kevés olajon futtassuk meg, majd kétszeres mennyiségű vízzel felöntve készre főzzük.
    • Ha a rizs elkészült, összekeverjük a hússal, és hagyjuk egy kicsit összeérni az ízeket.

Bácskai rizses hús | Nosalty

 

 

 

 

Rakott krumpli

  • Hozzávalók:
    • 4 közepes db burgonya
    • 5 db főtt tojás
    • 25 dkg kolbász
    • 660 g tejföl
    • 2 ek sertészsír
    • só ízlés szerint

 

  • Elkészítés:
    • Főzzük meg héjában a krumplit és a tojásokat is. Mindkét alapanyag ha megfőtt, pucoljuk meg, és vágjuk őket szeletekre.
    • Míg a krumpli és tojás fő, addig vágjuk fel a kolbászt is karikákra.
    • A zsírt olvasszuk meg, keverjük bele a tejfölt, és picit sózzuk meg, majd egy nagy tepsi alját ezzel kenjük ki. Karikázzuk fel a tojásokat és a krumplit.
    • Első rétegnek a burgonya jöjjön, amit ha lepakoltunk, locsoljunk meg a zsíros tejföllel. Erre jöhet a tojás, amit ugyancsak zárásként locsoljunk meg. Majd a kolbászokat is rakjuk le egy rétegben, és zárásként a maradék burgonyát.
    • A maradék tejföllel locsoljuk meg az egészet, nem baj, ha kicsit "tocsog" a tejfölben a rakott krumpli, másnap annál jobb lesz.
    • A tepsit tegyük 200 fokra előmelegített sütőbe, és 1 órán át süssük a krumplit. Ha kész, vegyük ki, egy picit pihentessük, aztán már fogyaszthatjuk is!

Rakott krumpli - egy nézőm ötletét felhasználva - YouTube

 

 

 

 

Káposztás tészta

  • Hozzávalók:
    • 5 ek napraforgó olaj
    • 1 kg káposzta (fejes)
    • 2 kk bors (őrölt)
    • 2 teáskanál cukor
    • 50 dkg tészta (fodros nagykocka)
    • só ízlés szerint

 

  • Elkészítés:
    • A káposzta külső leveleit leszedjük, négybe vágjuk.
    • Nagylyukú almareszelőn lereszeljük.
    • Besózzuk, 10 percig állni hagyjuk.
    • A cukrot kissé megpirítjuk, ráöntünk 4 evőkanál olajat.
    • Hozzáadjuk a levétől kinyomkodott káposztát.
    • Világos zsemleszínűre pirítjuk, közben gyakran kevergetjük. (A káposzta pirítása legalább 40 percet vesz igénybe.)
    • Amikor megpirult beleszórjuk az őrölt borsot.
    • Közben a tésztát kifőzzük (főzési idő kb. 7 perc) , leszűrjük , 1 evőkanálnyi olajjal összekeverjük.
    • A pirított káposztát több részletben hozzáadjuk és alaposan összekeverjük.
    • Forrón tálaljuk.

Káposztás tészta édesen – Tészta – Főételek

 

Asztali nézet