Levesek
Paradicsomleves
- Hozzávalók:
- 7 dl paradicsomlé
- 3 evőkanál finomliszt
- 3 ek napraforgó olaj
- 1 kis fej vöröshagyma
- 3 ek cukor
- só ízlés szerint
- bors ízlés szerint
- 20 dkg tészta (ízlés szerint)
- Elkészítés:
- Az olajból és a lisztből rántást készítünk.
- Felöntjük a hideg paradicsomlével, és elkeverjük.
- Beletesszük a hagymát, ízlés szerint adunk hozzá cukrot, sót, borsot.
- Felforraljuk, forralás után kb. 10 percig főzzük.
- A betűtésztát sós vízben kifőzzük, csak tálaláskor tegyük a levesbe, mert megszívja magát.
- Ha később felmelegítjük, egy kis vizet tegyünk bele, mert besűrűsödik.

Tejszínes brokkoli krémleves
- Hozzávalók:
- 2 közepes fej brokkoli
- 2 közepes db burgonya
- 1 db vöröshagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 2 l szárnyas alaplé
- 2 dl főzőtejszín
- só ízlés szerint
- szerecsendió ízlés szerint
- bors ízlés szerint (frissen őrölt)
- 15 dkg trappista sajt (reszelve)
- Elkészítés:
- A brokkolit, burgonyát, hagymát, fokhagymát megtisztítjuk, felvágjuk s feltesszük főni a húslevesben (vagy annyi vízben, hogy ellepje, ekkor adjuk hozzá a húsleveskockákat is).
- Mikor megfőttek a zöldségek, elzárjuk alatta a tüzet, s botmixerrel pürésítjük.
- Hozzáöntjük a tejszínt és még egyszer felforraljuk, fűszerezzük.
- Tálaláskor a tányér aljára durvára reszelt sajtot teszünk és arra szedjük ki a forró levest, végül frissen őrölt borssal díszítjük-illatosítjuk.

Hagyományos tyúkhúsleves
- Hozzávalók:
- 1.5 kg tyúk (ízlés szerint más húsból is elészíthető)
- 3 db sárgarépa
- 3 db fehérrépa
- 1 kis db karalábé
- 2 db zeller
- 1 nagy db vöröshagyma
- 1 db tv paprika
- 2 csokor petrezselyem
- só ízlés szerint
- bors ízlés szerint
- 15 dkg csigatészta (annyi marék, ahány emberre főzzük)
- 3.5 l víz (kb.)
- Elkészítés:
- A húsokat beáztatjuk 1-2 órára. Megtisztítjuk a tokoktól és más oda nem illő dolgoktól.
- A zöldségeket megtisztítjuk. Egy 5 literes edénybe pakoljuk a húsokat és a hagymát. Felengedjük annyi vízzel, amennyi ellepi (kb. 3-4 l). Először nagy lángon melegítjük, amíg fel nem forr, utána kis lángra vesszük, és sózzuk, borsozzuk. A habját mindig szedegessük le egy szűrővel.
- A zöldségeket ízlés szerint feldaraboljuk és megmossuk. Ha a levesünk elforrta a habját, akkor belepakolhatjuk a zöldségeket és az összekötözött petrezselymet.
- A vége felé kivesszük a petrezselymet, a hagymát és paprikát. Hagyjuk tovább főni a levesünket.
- Ha úgy gondoljuk, hogy megfőtt a leves, akkor kivesszük a tyúk lábát, és ha a lábujj porcairól és az ízületeiről kezd szétrepedezni a bőr, akkor jó. Elzárjuk, külön vesszük a zöldségeket és a húsokat. A levét hagyjuk egy kicsit leülepedni, majd finom szűrőn átszűrjük. Az edény alján hagyjunk két merőkanálnyi levest.
- A maradék levest egy kis edénybe felforraljuk, és kifőzzük benne a tésztát. Ha megfőtt a tészta, nem szűrjük le, hanem lefedjük egy fedővel, és hagyjuk állni 20 percig. A levest a hússal, a zöldségekkel és a tésztával tálaljuk.

Frankfurti leves
- Hozzávalók:
- 30 dkg kelkáposzta
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 db vöröshagyma
- 1 teáskanál ételízesítő
- 1 tk só
- 1 kávéskanál köménymag
- 1 kávéskanál bors (őrölt)
- 20 dkg virsli (2 pár)
- 2 dl tejföl
- 2 közepes db burgonya
- 1 teáskanál paprikakrém
- 2 tk fűszerpaprika
- 1 ek sertészsír (vagy 2 ek olaj)
- 1 púpozott ek finomliszt
- Elkészítés:
- A kelkáposztát leveleire szedjük, megmossuk, ujjnyi csíkokra vágjuk.
- A krumplit meghámozzuk, apró kockákra daraboljuk.
- A hagymákat megtisztítjuk, a fokhagymát összezúzzuk.
- A kelkáposztát a krumplival együtt 2,5 liter vízben feltesszük főni.
- Beletesszük a vöröshagymát egészben(ezt később eltávolítjuk), valamint a sót, vegetát, pirosaranyat, köménymagot és azúzott fokhagymát.
- Miközben a leves fő, a virsliről lehúzzuk a héját és kb. 1 cm vastagon felkarikázzuk.
- Kb. 30 perc alatt megpuhul a káposzta és a krumpli.
- Elkészítjük a rántást: a lisztet a zsiradékon világos zsemleszínűre pirítjuk. A tűzről levéve, belekeverjük a pirospaprikát és az őrölt borsot.
- Kevés (kb. 1,5 dl) hideg vízzel felöntjük és berántjuk a levest.
- Beletesszük a virslikarikákat, valamint a tejfölt és felforraljuk.

Tojásleves
- Hozzávalók:
- 2 evőkanál finomliszt
- 1 kávéskanál fűszerpaprika
- 1 teáskanál őrölt fűszerkömény (ízlés szerint)
- 2 gerezd fokhagyma (aprított)
- 8 dl víz
- 1 kávéskanál só (ízlés szerint)
- 4 db tojás
- 3 ek napraforgó olaj
- Elkészítés:
- A lisztet kevés olajon megpirítjuk, majd megszórjuk pirospaprikával és jó sok köménnyel.
- Beletesszük a zúzott fokhagymákat, és kicsit még pirítjuk.
- Felöntjük vízzel, sózzuk, és felforraljuk.
- Forrás után én a tojások számát megfelezve, kettőt felverve belecsurgatok, kettőt pedig egészben teszek bele.
- Kb. 1-2 perc múlva, amint az egész tojások megfőttek, készen is vagyunk.
- Érdemes a só és a kömény kellő mennyisége miatt a végén még utánakóstolni.

Könnyed előételek
Fűszeres, ízes tepertőkrém, pírítóssal
- Hozzávalók:
- 400 g tepertő
- só ízlés szerint
- fekete bors ízlés szerint (frissen őrölt)
- chilipehely ízlés szerint
- 2 teáskanál fűszerpaprika
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 csokor snidling
- pár szelet kenyér
- Elkészítés:
- A tepertőt ledaráljuk.
- Ízlés szerint sózzuk,borsozzuk, és beletesszük a többi hozzávalót. A fokhagymát belereszeljük, a snidlinget felkarikázzuk, és az egészet jól összekeverjük.
- Megpirítjuk a kenyérszeleteket.
- Kissé pirított kenyérre kenve paradicsommal, paprikával, hagymával, stb. fogyasztjuk.

Orosz hússaláta
- Hozzávalók:
- A salátához
- 2 közepes db sárgarépa
- 3 közepes db burgonya
-
1 közepes db fehér hagyma
-
20 dkg füstölt-főtt tarja
-
10 közepes db csemegeuborka
-
2 db főtt tojás
- Az öntethez
- 2 dl tejföl
- 4 ek majonéz
- só ízlés szerint
- bors ízlés szerint
- 1 ek mustár
- Elkészítés:
- A salátához kis kockákra vágjuk a krumplit és a sárgarépát, majd bő vízben 15 percig főzzük. Nem kell, hogy nagyon megpuhuljanak, mert akkor szétesik a salátában, és nem lesz gusztusos.
- A tarját, főtt tojást és uborkát felkockázzuk, a hagymát finomra vágjuk.
- Az összes hozzávalót tálba öntjük, és leöntjük az öntettel. Fogyasztás előtt minimum 2 órára hűtőbe tesszük.
- A tejfölt, a majonézt a mustárral és a fűszerekkel alaposan kikeverjük.
- Majd ráöntjük a salátára.

Céklatzatziki
- Hozzávalók:
- 2 közepes db cékla
- 330 g görög joghurt
- só ízlés szerin
- bors ízlés szerint
- 1 csokor kapor
- 2 gerezd fokhagyma (kicsi)
- 4 ek olívaolaj
- Elkészítés:
- A céklát megmossuk, megpucoljuk, és lereszeljük.
- A fokhagymát szintén lereszeljük, kikeverjük a görög joghurttal, az olívaolajjal, sóval, borssal és a finomra vágott kaporral.
- Ráöntjük a lereszelt céklára, összekeverjük, és legalább fél órára hűtőbe tesszük. Pitával tálaljuk.

Kaszinótojás
- Elkészítés:
- A tojásokat megfőzzük.
- A majonézt kikeverjük a mustárral, porcukorral, sóval, borssal, tejföllel és a citromlével.
- A tojásokat megpucoljuk, félbevágjuk, és kikaparjuk a sárgájukat. Hozzáadjuk a puha vajat, és kikeverjük.
- Beleteszünk 2 evőkanálnyit a tartármártásból, és kikeverjük. Visszatöltjük a tojásokba a krémet. Egy nagyobb, enyhén mély tálba tesszük a tojásokat a krémmel lefelé.
- A zselatint egy kisebb tálba tesszük, és hozzáöntjük az 1 dl, 80 fokos vizet. Kikeverjük a zselatint, és hozzáöntjük a tartármártáshoz. A zselatinos tartárt rákanalazzuk a tojásokra, és hűtőbe tesszük legalább 3 órára.

Házi csirkemájpástétom
- Hozzávalók:
- 50 dkg csirkemáj
- 1 közepes db vöröshagyma
- 3 ek kacsazsír
- 10 dkg vaj
- só ízlés szerint
- bors ízlés szerint
- majoranna ízlés szerint
- Elkészítés:
- A hagymát fonnyasszuk meg a kacsazsíron, adjuk hozzá a hártyáitól megtisztított májat, és süssük meg.
- Fűszerezzük majoránnával ill. borssal, végül keverjük hozzá a vajat, és sózzuk ízlés szerint. Miután kellően lehűlt, botmixerrel pürésítsük.
- Rakjuk egy tálkába, és olvasszunk a tetejére kevés kacsazsírt.
