GASZTRONÓMIA

MENÜ

Levesek

 

Paradicsomleves

  • Hozzávalók:
    • 7 dl paradicsomlé
    • 3 evőkanál finomliszt
    • 3 ek napraforgó olaj
    • 1 kis fej vöröshagyma
    • 3 ek cukor
    • só ízlés szerint
    • bors ízlés szerint
    • 20 dkg tészta (ízlés szerint)

 

  • Elkészítés:
    • Az olajból és a lisztből rántást készítünk.
    • Felöntjük a hideg paradicsomlével, és elkeverjük.
    • Beletesszük a hagymát, ízlés szerint adunk hozzá cukrot, sót, borsot.
    • Felforraljuk, forralás után kb. 10 percig főzzük.
    • A betűtésztát sós vízben kifőzzük, csak tálaláskor tegyük a levesbe, mert megszívja magát.
    • Ha később felmelegítjük, egy kis vizet tegyünk bele, mert besűrűsödik.

 

 

 

 

Tejszínes brokkoli krémleves

  • Hozzávalók:
    • 2 közepes fej brokkoli
    • 2 közepes db burgonya
    • 1 db vöröshagyma
    • 3 gerezd fokhagyma
    • 2 l szárnyas alaplé
    • 2 dl főzőtejszín
    • só ízlés szerint
    • szerecsendió ízlés szerint
    • bors ízlés szerint (frissen őrölt)
    • 15 dkg trappista sajt (reszelve)

 

  • Elkészítés:
    • A brokkolit, burgonyát, hagymát, fokhagymát megtisztítjuk, felvágjuk s feltesszük főni a húslevesben (vagy annyi vízben, hogy ellepje, ekkor adjuk hozzá a húsleveskockákat is).
    • Mikor megfőttek a zöldségek, elzárjuk alatta a tüzet, s botmixerrel pürésítjük.
    • Hozzáöntjük a tejszínt és még egyszer felforraljuk, fűszerezzük.
    • Tálaláskor a tányér aljára durvára reszelt sajtot teszünk és arra szedjük ki a forró levest, végül frissen őrölt borssal díszítjük-illatosítjuk.

Sajtos, tejszínes brokkolikrémleves: sűrű és laktató - Recept | Femina

 

 

 

 

 

Hagyományos tyúkhúsleves

  • Hozzávalók:
    • 1.5 kg tyúk (ízlés szerint más húsból is elészíthető)
    • 3 db sárgarépa
    • 3 db fehérrépa
    • 1 kis db karalábé
    • 2 db zeller
    • 1 nagy db vöröshagyma
    • 1 db tv paprika
    • 2 csokor petrezselyem
    • só ízlés szerint
    • bors ízlés szerint
    • 15 dkg csigatészta (annyi marék, ahány emberre főzzük)
    • 3.5 l víz (kb.)

 

  • Elkészítés:
    • A húsokat beáztatjuk 1-2 órára. Megtisztítjuk a tokoktól és más oda nem illő dolgoktól.
    • A zöldségeket megtisztítjuk. Egy 5 literes edénybe pakoljuk a húsokat és a hagymát. Felengedjük annyi vízzel, amennyi ellepi (kb. 3-4 l). Először nagy lángon melegítjük, amíg fel nem forr, utána kis lángra vesszük, és sózzuk, borsozzuk. A habját mindig szedegessük le egy szűrővel.
    • A zöldségeket ízlés szerint feldaraboljuk és megmossuk. Ha a levesünk elforrta a habját, akkor belepakolhatjuk a zöldségeket és az összekötözött petrezselymet.
    • A vége felé kivesszük a petrezselymet, a hagymát és paprikát. Hagyjuk tovább főni a levesünket.
    • Ha úgy gondoljuk, hogy megfőtt a leves, akkor kivesszük a tyúk lábát, és ha a lábujj porcairól és az ízületeiről kezd szétrepedezni a bőr, akkor jó. Elzárjuk, külön vesszük a zöldségeket és a húsokat. A levét hagyjuk egy kicsit leülepedni, majd finom szűrőn átszűrjük. Az edény alján hagyjunk két merőkanálnyi levest.
    • A maradék levest egy kis edénybe felforraljuk, és kifőzzük benne a tésztát. Ha megfőtt a tészta, nem szűrjük le, hanem lefedjük egy fedővel, és hagyjuk állni 20 percig. A levest a hússal, a zöldségekkel és a tésztával tálaljuk.

Egri húsleves gazdagon Recept képpel - Mindmegette.hu - Receptek

  

 

 

 

Frankfurti leves

  • Hozzávalók:
    • 30 dkg kelkáposzta
    • 2 gerezd fokhagyma
    • 1 db vöröshagyma
    • 1 teáskanál ételízesítő
    • 1 tk só
    • 1 kávéskanál köménymag
    • 1 kávéskanál bors (őrölt)
    • 20 dkg virsli (2 pár)
    • 2 dl tejföl
    • 2 közepes db burgonya
    • 1 teáskanál paprikakrém
    • 2 tk fűszerpaprika
    • 1 ek sertészsír (vagy 2 ek olaj)
    • 1 púpozott ek finomliszt

 

  • Elkészítés:
    • A kelkáposztát leveleire szedjük, megmossuk, ujjnyi csíkokra vágjuk.
    • A krumplit meghámozzuk, apró kockákra daraboljuk.
    • A hagymákat megtisztítjuk, a fokhagymát összezúzzuk.
    • A kelkáposztát a krumplival együtt 2,5 liter vízben feltesszük főni.
    • Beletesszük a vöröshagymát egészben(ezt később eltávolítjuk), valamint a sót, vegetát, pirosaranyat, köménymagot és azúzott fokhagymát.
    • Miközben a leves fő, a virsliről lehúzzuk a héját és kb. 1 cm vastagon felkarikázzuk.
    • Kb. 30 perc alatt megpuhul a káposzta és a krumpli.
    • Elkészítjük a rántást: a lisztet a zsiradékon világos zsemleszínűre pirítjuk. A tűzről levéve, belekeverjük a pirospaprikát és az őrölt borsot.
    • Kevés (kb. 1,5 dl) hideg vízzel felöntjük és berántjuk a levest.
    • Beletesszük a virslikarikákat, valamint a tejfölt és felforraljuk.

Frankfurti leves egyszerűen | Nosalty

 

 

 

 

 

Tojásleves

  • Hozzávalók:
    • 2 evőkanál finomliszt
    • 1 kávéskanál fűszerpaprika
    • 1 teáskanál őrölt fűszerkömény (ízlés szerint)
    • 2 gerezd fokhagyma (aprított)
    • 8 dl víz
    • 1 kávéskanál só (ízlés szerint)
    • 4 db tojás
    • 3 ek napraforgó olaj

 

  • Elkészítés:
    • A lisztet kevés olajon megpirítjuk, majd megszórjuk pirospaprikával és jó sok köménnyel.
    • Beletesszük a zúzott fokhagymákat, és kicsit még pirítjuk.
    • Felöntjük vízzel, sózzuk, és felforraljuk.
    • Forrás után én a tojások számát megfelezve, kettőt felverve belecsurgatok, kettőt pedig egészben teszek bele.
    • Kb. 1-2 perc múlva, amint az egész tojások megfőttek, készen is vagyunk.
    • Érdemes a só és a kömény kellő mennyisége miatt a végén még utánakóstolni.

Csurgatott tojásleves nekünk örökség a fiataloknak lehetőség / Szoky  konyhája / - YouTube

 

 

 Könnyed előételek

 

Fűszeres, ízes tepertőkrém, pírítóssal

  • Hozzávalók:
    • 400 g tepertő
    • só ízlés szerint
    • fekete bors ízlés szerint (frissen őrölt)
    • chilipehely ízlés szerint
    • 2 teáskanál fűszerpaprika
    • 1 gerezd fokhagyma
    • 1 csokor snidling
    • pár szelet kenyér

 

  • Elkészítés:
    • A tepertőt ledaráljuk.
    • Ízlés szerint sózzuk,borsozzuk, és beletesszük a többi hozzávalót. A fokhagymát belereszeljük, a snidlinget felkarikázzuk, és az egészet jól összekeverjük.
    • Megpirítjuk a kenyérszeleteket.
    • Kissé pirított kenyérre kenve paradicsommal, paprikával, hagymával, stb. fogyasztjuk.

Így készül a legfinomabb házi töpörtyűkrém: pofon egyszerű tepertőkrém  recept - HelloVidék

 

 

 

 

Orosz hússaláta

  • Hozzávalók:
    • A salátához
      • 2 közepes db sárgarépa
      • 3 közepes db burgonya
         
      • 1 közepes db fehér hagyma
      • 20 dkg füstölt-főtt tarja
      • 10 közepes db csemegeuborka
      • 2 db főtt tojás
    • Az öntethez
      • 2 dl tejföl
      • 4 ek majonéz
      • só ízlés szerint
      • bors ízlés szerint
      • 1 ek mustár

 

  • Elkészítés:
    • A salátához kis kockákra vágjuk a krumplit és a sárgarépát, majd bő vízben 15 percig főzzük. Nem kell, hogy nagyon megpuhuljanak, mert akkor szétesik a salátában, és nem lesz gusztusos.
    • A tarját, főtt tojást és uborkát felkockázzuk, a hagymát finomra vágjuk.
    • Az összes hozzávalót tálba öntjük, és leöntjük az öntettel. Fogyasztás előtt minimum 2 órára hűtőbe tesszük.
    • A tejfölt, a majonézt a mustárral és a fűszerekkel alaposan kikeverjük.
    • Majd ráöntjük a salátára.

Orosz hússaláta egyszerűen | Nosalty

 

 

 

 

Céklatzatziki

  • Hozzávalók:
    • 2 közepes db cékla
    • 330 g görög joghurt
    • só ízlés szerin
    • bors ízlés szerint
    • 1 csokor kapor
    • 2 gerezd fokhagyma (kicsi)
    • 4 ek olívaolaj

 

  • Elkészítés:
    • A céklát megmossuk, megpucoljuk, és lereszeljük.
    • A fokhagymát szintén lereszeljük, kikeverjük a görög joghurttal, az olívaolajjal, sóval, borssal és a finomra vágott kaporral.
    • Ráöntjük a lereszelt céklára, összekeverjük, és legalább fél órára hűtőbe tesszük. Pitával tálaljuk.

Céklatzatziki | Nosalty

 

 

 

Kaszinótojás

  • Hozzávalók:
    • 5 db tojás
    • 150 g majonéz
    • 1 teáskanál mustár
    • 0.5 csapott ek porcukor
    • só ízlés szerint
    • bors ízlés szerint
    • 0.3 citromból nyert citromlé
    • 2 ek tejföl
    • 5 dkg vaj
    • 2 teáskanál zselatin
    • 1 dl víz

 

  • Elkészítés:
    • A tojásokat megfőzzük.
    • A majonézt kikeverjük a mustárral, porcukorral, sóval, borssal, tejföllel és a citromlével.
    • A tojásokat megpucoljuk, félbevágjuk, és kikaparjuk a sárgájukat. Hozzáadjuk a puha vajat, és kikeverjük.
    • Beleteszünk 2 evőkanálnyit a tartármártásból, és kikeverjük. Visszatöltjük a tojásokba a krémet. Egy nagyobb, enyhén mély tálba tesszük a tojásokat a krémmel lefelé.
    • A zselatint egy kisebb tálba tesszük, és hozzáöntjük az 1 dl, 80 fokos vizet. Kikeverjük a zselatint, és hozzáöntjük a tartármártáshoz. A zselatinos tartárt rákanalazzuk a tojásokra, és hűtőbe tesszük legalább 3 órára.

 Kaszinótojás SPAR konyhájából | Nosalty

 

 

 

 

Házi csirkemájpástétom

  • Hozzávalók:
    • 50 dkg csirkemáj
    • 1 közepes db vöröshagyma
    • 3 ek kacsazsír
    • 10 dkg vaj
    • só ízlés szerint
    • bors ízlés szerint
    • majoranna ízlés szerint

 

  • Elkészítés:
    • A hagymát fonnyasszuk meg a kacsazsíron, adjuk hozzá a hártyáitól megtisztított májat, és süssük meg.
    • Fűszerezzük majoránnával ill. borssal, végül keverjük hozzá a vajat, és sózzuk ízlés szerint. Miután kellően lehűlt, botmixerrel pürésítsük.
    • Rakjuk egy tálkába, és olvasszunk a tetejére kevés kacsazsírt.

Kacsamájpástétom Pammer Livi konyhájából – Életforma

 

Asztali nézet