A tojást habosra keverjük és hozzáadjuk a cukrot, valamint a tejet és az olajat is.
Végül az egészet elkeverjük.
A muffinformákat kivajazzuk vagy muffinpapírral béleljük.
A masszát a formákba öntjük és 175-180 fokon tűpróbáig sütjük.
Mézes krémes
Hozzávalók:
A mézes lapokhoz
45 dkg finomliszt
15 dkg porcukor
1 késhegynyi szódabikarbóna
3 ek sertészsír
4 ek méz (olvasztott)
1 db tojás (villával felverve)
4 ek tej
A töltelékhez
5 dl tej
100 g búzadara
25 dkg margarin
20 dkg porcukor
2 csomag vaníliás cukor
1 db tojássárgája
20 dkg sárgabaracklekvár
A csokimázhoz
20 dkg étcsokoládé
20 dkg vaj
Elkészítés:
A tészta készítése: A mézes lapokhoz valókat félkemény tésztává gyúrjuk. Ha még kíván tejet, apránként lehet bele picit tenni.
A tésztát rúd formára sodorjuk és négyfelé osztjuk. Mindegyik tésztacipót nagyon lisztezett felületen kinyújtjuk, majd egyesével megsütjük margarinnal vékonyan megkent tepsi hátoldalán 200 fokra előmelegített sütőben. (Sötét zsemleszínűre kell sütni, vigyázzunk, nagyon gyorsan sül, kb. 6 perc/ lappal számoljunk. Azért jó a tepsi hátulján készíteni, mert könnyen le lehet róla csúsztatni.)
Töltelék készítése: A tejet felforraljuk és a lassan beleöntjük a grízt, ha megfőtt, keverve kihűtjük. Amikor langyos, hozzáadjuk a cukorral, vaníliás cukorral és tojássárgával habosra kevert margarint.
Összeállítás: A tölteléket kettéosztjuk, az első lapra rákenjük a fele tölteléket, a második lapot rátesszük, és megkenjük a lekvárral.
Erre jön a harmadik lap, amire rásimítjuk a krém másik felét, a negyedik lappal borítjuk, amit pedig csokimázzal vonunk be. (A csokoládémázhoz a darabokra tört csokit gőz felett megolvasztjuk, majd belekeverjük a vajat.)
Gofri
Hozzávalók:
20 dkg finomliszt
1 csomag vaníliás cukor
1 ek cukor
1 csomag sütőpor
2 db tojás
2 dl tej
2 ek vaj
1 csipet só
Elkészítés:
A száraz hozzávalókat összekeverjük egy tálban.
A tojást, a langyos tejet és az olvasztott vajat pedig egy másik tálban felverjük.
A liszthez hozzáöntjük jó sűrű kevergetés mellett az előzőleg jól felvert tejes keveréket, majd az egészet kikeverjük úgy, hogy egy jó sűrű, de mégis kissé folyós masszát kapjunk.
A gofrisütőt olajjal kikenjük, és belemerjük adagonként a gofri masszáját, és megsütjük. A végén ízlésünknek megfelelően fogyasztjuk!
Hagyományos fánk
Hozzávalók:
50 dkg finomliszt
1 kávéskanál só
2.5 dkg élesztő
3 dl tej
4 ek cukor
1 csomag vaníliás cukor
1 db tojássárgája
7 dkg margarin
2 ek porcukor
5 dl napraforgó olaj
Elkészítés:
Az élesztőt felfuttatjuk a langyos tejben 1 ek cukorral.
A liszthez adjuk a sót, a maradék cukrot, a vaníliás cukrot, a felfutott élesztőt, a szobahőmérsékletű margarint és a tojássárgáját.
Alaposan kidagasztjuk. Meleg helyen kb. 1 óra alatt a duplájára kelesztjük.
Lisztezett felületen 1,5 cm vastagra nyújtjuk. Egy közepes méretű, lisztezett pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk.
A korongok közepébe hüvelykujjal lyukat nyomunk úgy, hogy a tészta ne szakadjon át.
Egy magasabb falú edényben felforrósítjuk az olajat. Addig is kel még a tészta.
Közepes lángon, többször megforgatva karamellbarnára sütjük mindkét oldalukat. Vigyázzunk, mert hamar sül.
Konyhai papírtörlőn hagyjuk a felesleges olajat lecsöpögni.
Porcukorral meghintve, bármilyen ízesítésű lekvárral kínáljuk.
Madártej
Hozzávalók:
4 db tojásfehérje
1 csipet só
2 ek porcukor
800 ml tej
1 db vanília
4 db tojássárgája
70 g cukor
1 csipet só
Elkészítés:
A tojásfehérjét egy csipet sóval kezdjük el kemény habbá verni, majd adjuk hozzá a két evőkanál porcukrot, és verjük teljesen keményre.
A tejhez adjuk hozzá a vaníliarúd kikapart magjait, majd forraljuk fel fel, és kanállal szaggassuk bele a tojáshabból galuskákat. Két-három percig főzzük, majd óvatosan for- dítsuk meg, újabb két-három perc, és már szedhetjük is ki egy üres tálba.
A tojássárgáját egy csipet sóval és a cukorral keverjük jó habosra, öntsük hozzá egy keveset a langyos tejből, majd azonnal keverjük simára. Adjuk hozzá a maradék tejet, keverjük el, és öntsd vissza az egészet az edénybe.
Alacsony lángon, folyamatosan kevergetve addig főzzük, amíg szépen be nem sűrűsödik, majd hagyjuk kihűlni. Tegyük a tetejére a galuskákat, és az egészet rakjuk be a hűtőbe legalább 2-3 órával azelőtt, hogy tálalni szeretnénk.
Tiramisu
Hozzávalók:
1 kg mascarpone
60 db babapiskóta
3 dl feketekávé (hosszú)
60 ml amarettó
5 db tojássárgája
5 ek porcukor
3 ek cukrozatlan kakaópor
Elkészítés:
A tojássárgáját egy nagy keverőtálba tesszük, és állandó kevergetés mellett forró vízfürdőn pasztörizáljuk kb. mártás sűrűségűre (2 perc), majd villámgyorsan kiemelve jeges vízfürdőn pár percig kevergetve hűtjük. Akkor jó, ha a tál alja már hideg.
Hozzáadjuk a porcukrot, és elektromos habverővel kemény habbá verjük, fehéredésig. Kemény hab lesz, csak legyünk kitartóak.
Majd az 1kg mascarponével addig keverjük, amíg kenhető állományú nem lesz.
Kb. fél órát hűtőben pihentetjük.
A lehűtött hosszú kávéba beleöntjük a mandulalikőrt, majda babapiskótát egyenként gyorsan bemártjuk, kiemeljük (nem szabad áztatni, csak egy pillanatra mártsuk be), majd egy megfelelő nagyságú szögletes tepsibe/tálba egymás mellé helyezzük hosszanti irányban. A tepsi alját egészen fedjük be, ha szükséges, törjük ketté a piskótákat.
A krém felét rákenjük.
A babapiskóták másik felét ugyancsak mártjuk, majd keresztirányban helyezzük egymás mellé.
Rákenjük a krém másik felét.
A tepsit megütögetjük, majd habkártya segítségével az egész tetejét elsimítjuk.
Lefóliázva normál hűtőben 12 órát pihentetjük.
Kb. 8x8-as kockára daraboljuk, és szitált nyers kakaóporral meghintjük.
Ez a mennyiség pontosan egy 22x32 cm-es tálhoz elegendő.
Kókuszgolyó
Hozzávalók:
50 dkg kekszmorzsa
2 evőkanál cukrozatlan kakaópor
1 csomag vaníliás cukor
20 dkg porcukor
20 dkg vaj
2 dl tej
20 csepp rumaroma
20 dkg kókuszreszelék
Elkészítés:
A fenti alapanyagokat összedolgozzuk a kókuszreszelék kivételével.
Vizes kézzel kicsi gombócokat formázunk, és belehempergetjük a kókuszreszelékbe.
2 órára a hűtőbe tesszük, majd elfogyasztjuk!
Sport szelet
Hozzávalók:
Sport szelethez
50 dkg háztartási keksz
25 dkg vaj
2 dl tej
20 dkg nádcukor
3 ek cukrozatlan kakaópor
20 ml rumaroma
1 db vanília (rúd)
Tetejére
15 dkg étcsokoládé
1 ek napraforgó olaj
Elkészítés:
A kekszet ledaráljuk, majd belekeverjük a kakaót és a porított vaníliarudat.
A vajat, a tejet és a cukrot addig melegítjük, míg a cukor teljesen elolvad.
A meleg tejes egyveleget a kekszhez adjuk, a rumaroma kíséretében. Alaposan összedolgozzuk.
A tésztát sütőpapírral bélelt (kb. fél gáztepsinyi méretű) tepsibe egyengetjük és hűvösebb helyen, 1-2 órán át szikkadni hagyjuk.
A darabokra tört csokit vízgőz felett felolvasztjuk, hozzákeverjük az olajat és bevonjuk vele a tészta tetejét.
Megvárjuk, míg a csokimáz megdermed, s csak aztán szeleteljük.
Keksztekercs
Hozzávalók:
Tésztához
25 dkg kekszmorzsa (darált háztartási keksz)
10 dkg porcukor
1 dl feketekávé (vagy tej)
1 ek lekvár/ dzsem
2 ek cukrozatlan kakaópor
1 ek rum
20 ml tej
Krémhez
10 dkg vaj
10 dkg porcukor
5 dkg kókuszreszelék
Elkészítés:
A barna tészta alapanyagait gondosan összegyúrjuk és vékonyra kinyújtjuk. Ha nehezen gyúrható egy kevés langyos tejjel lazíthatunk rajta. Ha gyerekeknek készítjük, a kávét tejjel helyettesítjük.
A fehér töltelékhez a vajat a porcukorral habosra keverjük, majd hozzátesszük a kókuszreszeléket. Ezzel megkenjük a kinyújtott barna tésztát.
Feltekerjük. Fóliábacsavarjuk, és hűtőbe tesszük 1-2 órára.
Díszítésként a külsejét kókuszreszelékkel megszórhatjuk.
Császármorzsa
Hozzávalók:
1 db tojás
1 dl tej
2 csapott ek cukor
1 csipet só
1 citromból nyert citromhéj
100 g búzadara
1 ek vaj
1 ek sárgabaracklekvár
Elkészítés:
A tojást elkeverjük az 1 dl tejjel, hozzáadjuk a cukrot, sót, reszelt citromhéjat és annyi búzadarát, hogy palacsintatészta-szerűen folyós legyen.
Kb. 1 óráig állni hagyjuk, néha megkeverjük, majd egy teflon vagy kerámiabevonatos edényben felolvasztjuk a kb. fél-egy evőkanálnyi vajat, és beleöntjük a masszát.
Addig keverjük, sütjük, míg morzsáira nem esik szét, közben szórhatunk rá mazsolát is. Tálaláskor baracklekvárral kínáljuk.